Met kleine kinderen heb je een stuk minder tijd voor jezelf. Maar iedereen heeft af en toe echt ontspanning nodig. Zeker met een jong gezin. Ontspannen kan samen, maar ook apart. Het kan ook zijn dat jullie verschillende ideeën over ontspanning hebben.

Hoe moet je voor je ontspanning zorgen?

Als je een relatie met iemand aangaat of een kind krijgt, beperk je jezelf in je vrijheid. Dan moet je bepaalde dingen opgeven waar je misschien aan gehecht bent. In deze beperking ligt ook de mogelijkheid voor groei. Het binden aan een ander en het leven delen maakt het leven ook rijker. Het mes snijdt aan twee kanten. Men raakt iets kwijt en krijgt er iets bij. Als er een kind bijkomt, is de tijd voor jezelf nog beperkter. Vaak is er veel minder tijd voor of geven mensen zaken op zoals hobby’s, vriendenavondjes of werk.

Het is van groot belang dat je momenten voor jezelf blijft hebben.

Wat goed is om te weten dat partners vaak verschillende ideeën hebben over vrije tijd. Hier even wat statistieken (Dit is dus heel generaliserend en kan bij jullie helemaal niet van toepassing zijn). Vrouwen die gespannen zijn ontspannen beter als ze samen activiteiten ondernemen met hun mannen (Orthner, 1975). Het kan zijn dat mannen die veel stress ervaren zich sneller ongemakkelijker voelen als ze samen activiteiten ondernemen (Holman Jacquart, 1988). Mannen die voor de geboorte veel tijd voor zichzelf hadden, ervaren soms minder liefde voor hun partner en meer conflicten in het eerste jaar. Ouders die voor de geboorte veel samen deden, hadden een jaar na geboorte meer liefde voor elkaar dan voorheen. Daarnaast voelen sommige mannen en vrouwen zich schuldig als ze alleen activiteiten ondernemen. Voor de vrouw maakt het over het algemeen niet uit als de baby erbij is tijdens het spenderen van vrije tijd met de partner. Ook voor mannen kan het goed zijn om in aanwezigheid van het kind activiteiten met moeder te ondernemen. Over het algemeen heeft de man meer behoefte aan het samenzijn met de vrouw en zonder de baby.

Zorg voor je eigen ontspanning en gun elkaar ook de vrije tijd.

Veel ouders maken er een strijd van en gaan opboksen tegenover elkaar wie het wel of niet het zwaarst heeft of het meeste doet.

De online Ouders Inc. cursus geeft ouders de tools om heel gemakkelijk hier afspraken over te maken, zodat eenieder zijn momentje kan pakken!

Meer info