Okay. Ten eerste er is NIETS mis met ruzie maken. Ten tweede gezond ruzie maken is eigenlijk heel simpel. Maar het is wel moeilijk.  Wat is de truc? Tromgeroffel…. op het heetste van de strijd pauzeren ofwel het ijzer smeden als het koud is (klopt. anders dan het bekende spreekwoord). Wat maakt dat zo moeilijk? In een ruzie ben je vaak je partner aan het overtuigen waarom zijn/haar gedrag over de grens gaat. Stel uit om de ander te overtuigen.

Las een time out in.

Het lichaam heeft een tijdje nodig om bij te komen van een flight-fight reactie. Bij sommige mensen duurt dit een dag. Anderen hebben meer tijd nodig. Enkelen zijn na een half uur weer prima in staat rustig te communiceren. Veel mensen krijgen signalen in hun lichaam voordat ze in een fight-flight reactie komen. Ze voelen het in de buik of in het verschil in de uitademing. Harde en heftige scheldwoorden komen in gedachten naar boven schieten. Als we kunnen leren hoe we onszelf weer rustig kunnen krijgen, hebben we de grootste winst te pakken. Dan kunnen we in het hier en nu het probleem bespreken op een rustige manier. Manieren om afleiding te vinden zijn het opschrijven van aangename gedachten zoals: mijn partner is over het algemeen lief; een rondje lopen; tv kijken; muziek maken of luisteren; mediteren; yoga of meditatie. Whatever works.

Andere goede en gezonde ruziestrategieën zijn:

Compromis: om uit een benarde situatie te komen, is het van belang om rustig te communiceren. Beiden partners moeten de kern van het probleem voor zichzelf herkennen en delen. Vervolgens moeten ze melden wat ze nodig hebben en NIET wat ze missen. De Gottmans (bekende wetenschappers) noemen het bruggenbouwen.

Herstel: iets ondernemen waardoor de communicatie weer op gang wordt gebracht. Stellen die succesvol hun conflicten managen, zorgen dat ze veel van dit soort herstellende berichten naar elkaar sturen en ook accepteren. Dus wanneer je eerste opmerking er niet goed uitkomt, probeer dan tijdig de koers te veranderen. Het mooiste herstel is natuurlijk zo simpel: ‘Sorry! Zullen we opnieuw beginnen.’

Uitpraten: dit is een effectief middel. Veelal worden ruzies geparkeerd en wordt er niet meer over gesproken totdat de volgende ruzie zich aandient. Dit gebeurt vaak uit angst, als er nogmaals over gesproken wordt kan het leiden tot ruzie. De Gottmans geven aan dat het van belang is na te praten over waarom de ruzie is ontstaan.

  1. Gevoel: geef aan wat voor gevoel de ruzie je gaf. Ga niet meteen bediscussiëren of dit terecht is.
  2. Gezichtspunt: valideer hoe de ander tegen de ruzie aankijkt.
  3. Geef je rol toe: geef aan dat je zelf geen engel bent en wat je rol kan zijn in het veroorzaken van de spanning en ruzie.
  4. Neem de inzichten mee: zorg dat je rekening houdt met elkaars gevoeligheden. Dat als je de volgende keer in deze situatie terecht komt, in ieder geval een van jullie niet de strijd aangaat.

In de online Ouders Inc. cursus gaan ouders elkaar helpen met het vergroten van het gezinsgeluk.

Meer info