In onze cultuur heerst het idee dat als een relatie ‘meant to be is’, het goed zal uitwerken tussen twee partners, wat er ook gebeurt. Maar in de realiteit ontwikkelen relaties zich, veranderen partners en omstandigheden. Onze verwachtingen zijn voor een groot deel cultureel bepaald. Disney- ja van Mickey Mouse- heeft een grote invloed gehad op onze verwachtingen van de liefde en relaties. And they live happily ever after. Maar de realiteit is vaak anders. Wij mensen prutsen eigenlijk allemaal maar wat aan in de liefde. We doen ons best. Willen allemaal liefde geven en geliefd worden, maar dat is niet altijd mogelijk. Als de liefde een kamer zou zijn, zou het lijken op een rommelige en ietwat chaotische studentenkamer.

Help, een baby!

Voorbeeld over hoe omstandigheden kunnen veranderen: een groot omslagpunt in een relatie kan bijvoorbeeld het ouderschap zijn. In een klap speel je naast de rol van partners vooral de rol van ouders. Het partnerschap staat op een lager pitje in de eerste jaren van het ouderschap. Alles draait om de baby. Als je samen tegen dingen aanloopt, kan het lastig zijn om er de tijd voor te nemen om het uit te spreken. En als er dingen gaan wringen tussen partners, werkt het gebrek aan slaap en tijd niet echt mee. Tijdens deze fase gebeurt zoveel tegelijkertijd. Het is moeilijk om allemaal te bevatten.

Simpele relatietest

Omdat de relatie met onze partners een belangrijk deel van ons leven zijn, willen we gezonde relaties. Een bekende wetenschapper zegt dat de beste relatietest eigenlijk heel simpel is. Het is een continuum dat begint met ‘alleen maar negatief contact’ en aan de andere kant ‘alleen maar positief contact’. De meeste relaties schommelen in het midden.

Weet dat als je iets op het hart ligt, je bent nu bijvoorbeeld boos op je partner, dit ook je bril kleurt en dus deze simpele test. Dit maakt dat je het kruisje meer zet naar links dan naar rechts. Deel je partner dan je frustraties mee. Zet nu in gedachten een kruis op de onderstaande stippellijn. 0= Alleen negatief contact.   10=Alleen positief contact

0 |————————————————————————————————————–|10

Alleen negatief contact                                                                                          Alleen positief contact

Als er sprake is van veel negativiteit in de relatie is het van belang om te kijken waar men nu echt tegenaan loopt. Het is van belang dat je aangeeft aan je partner waar je moeite mee hebt of wat je op het hart ligt. Wat er voor jou van groot belang is en in het geding komt. In de online Ouders Inc. cursus gaan jullie je relatie op een ontspannen en leuke manier verder versterken (het is geen relatietherapie)!

Meer info