Alle stellen met jonge kinderen hebben slaaptekort. Een gebrek aan slaap maakt dat de emoties tijdens discussies snel hoog kunnen oplopen. Dit leidt tot partners die lelijke dingen tegen elkaar zeggen die ze niet kunnen terugnemen. Vermoeidheid kan een probleem worden, omdat ouders minder goed in staat zijn om aan efficiënte probleemoplossing te doen en zo moeite hebben met het aanpassen aan de nieuwe rollen. De relatie wordt voor ouders minder bevredigend, omdat het vermogen om open te staan voor wat de ander nodig heeft afneemt. Er is geen energie meer om ook het wel en wee van de partner op te vangen.

Wat gebeurt er eigenlijk wanneer je te weinig slaapt?

In laboratoria hebben slaapwetenschappers de nachtrust van jonge ouders nagebootst. Dat wil zeggen om de paar uur de ouders wakker gemaakt. De proefpersonen hadden het zelfs gemakkelijker omdat ze verder niets hoefden te doen. Er was geen baby die melk moest drinken, een schone luier nodig had of moest huilen van de krampjes. De wetenschappers stelden vast dat slaapdeprivatie kan leiden tot gevoelens van somberheid, dus zonder dat er een reden hoeft te zijn! Het is aan te raden dat er hulp gezocht wordt bij bijvoorbeeld het CJG met het ontwikkelen van een slaaproutine voor kinderen.

Ouders hoeven hierin niet het wiel zelf uit te vinden. In de online cursus van Ouders Inc. krijgen jullie de beste tips om goed met slaapgebrek om te gaan.

Meer info