Wel of geen papadag nemen? Dat is een vraag waar veel jonge of aanstaan de vaders mee rond lopen. Veel vaders willen graag een papadag. Andere twijfelen en sommigen werken hard door omdat de bankrekening of de carriere het vereist.

Het balans vinden tussen werk en thuis is knap lastig voor jonge ouders.

Ouders lossen dat op meerdere manieren op. Soms gaat de één wat minder werken en de ander iets meer. Dat kan natuurlijk prettig en goed gaan. In Nederland hebben wij het makkelijker in vergelijking met andere landen. Veel Nederlanders werken parttime en hebben veel tijd voor het huisfront. En zelfs dan voelt het soms knap lastig om al de ballen in de lucht te houden. De meeste gezinnen ervaren dat het inkomen omlaag gaat omdat er minder gewerkt wordt en de kosten van kinderen erbij komen.

Vaders zijn van groot belang!

Wat voor sommige vaders frustrerend is dat in bijna alles over ouderschap de vader ver op de achtergrond staat. Als hij al te vinden is. In het gros van de kinderboeken en films wordt de vader vaak afgebeeld als afwezig, autoritair en onaardig. Maar vaders zijn van groot belang! De manier waarop vaders spelen met hun kinderen, heeft veel invloed op hoe ze opgroeien. De manier waarop vaders spelen is fysiek en uitdagend. Vaders kunnen natuurlijk ook lief en knuffelerig zijn. Maar het fysieke spel zorgt ervoor dat kinderen op een latere leeftijd meer door hun leeftijdsgenoten worden geaccepteerd. Als vaders zich met de emotionele wereld van hun vierjarige kind bezig houden, worden de kinderen later socialer en competenter, vond de psycholoog Robert Seers. De beste voorspeller van de mate van meelevendheid bij een volwassene van 31 jaar is de betrokkenheid van een vader op de leeftijd van vijf. Later hebben deze volwassenen de beste relatie met hun echtgenoten, kinderen en de gemeenschap. Kinderen met vaders die een actieve rol hebben in het ouderschap krijgen kinderen die hogere verbale vaardigheden, IQ-scores en latere academische prestaties hebben. Ik kan niet op jullie bankrekening kijken (gelukkig maar), maar laat dit een pleidooi zijn voor jouw actieve betrekking bij he opvoeding en de verzorging van de kleine! Kortom het is van belang dat vaders actief aanwezig zijn. Soms worden vaders door hun vrouwen buitengesloten. Soms sluiten ze zichzelf uit. Als vaders ontdekken dat ze van alle verzorging een spel kunnen maken, laten ze zich minder snel wegduwen. Ze ontdekken zo het grote plezier van het primaire zorgproces.

Geniet van je papadag.

Wil je meer weten over het samen ouders zijn in de tropenjaren? De online Ouders Inc. cursus is er voor aanstaande ouders en ouders die al in de tropenjaren zitten en maakt van jou de beste vader van de wereld!

Meer info