Wat is er aan de hand met al die jonge ouders? Ze kunnen zich vaak niet meer zo goed ontspannen. Wanneer en hoe dan? Hoor ik je bijna denken. Het lijkt alsof de nieuwe breinconnecties die worden aangelegd na het ouderschap, in combinatie met een gebrek aan tijd (en soms ook geld) en energie, maakt dat ouders soms een beetje zoekende zijn naar hoe zij hun rust en ontspanning kunnen vinden.

Er is in de Sociologie een hele tak die zicht richt op ‘vrije tijd’. Ook in Nederland bestaat het vak Vrijetijdskunde. Maar wat is leuk om te doen? Waarom is vrije tijd belangrijk? En hebben ouders eigenlijk wel ‘Vrije Tijd’ ?

 ‘Hobby’s’ zijn psychologisch gezien belangrijk.

Ze dragen bij in het vormen van onze identiteit. Professor Dr. Bob Stebbins zegt dat als wij goed worden in een hobby- iets wat we met plezier doen in onze vrije tijd, of dat nu de tuin winterklaar maken, aardappels stempelen, tennissen of kite surfen is- we onze identiteit een beetje vernieuwen en dat geeft heel veel positieve energie. Sommigen zeggen dat de hobby’s een beetje opgevroten worden door Netflix en chill, maar laten we voor het gemak dat gewoon als een nieuwe passieve hobby bestempelen. En dat we heel goed worden in bingewatching. Ik wel in ieder geval.

Welkom ouderschap, hallo nieuwe hobby’s!

Na het ouderschap dumpen we niet zozeer onze oude hobby’s, maar we gaan zoeken naar alternatieven. Iets wat past naast het gezinsleven. In plaats 3 keer per week te voetballen, voetbalcoach worden. Ook gaan we dingen herdefiniëren. De komiek Louis C.K. noemt het moment dat je de autodeur dicht doet en rustig om de auto loopt om de maxi-cosi van je kind los te koppelen, een mini-vakantie. Herkenbaar? Zo kunnen ook douchen, of zelfs een lang wc-bezoek wat ruimte in je kop geven. Mits je alleen op de wc mag zitten van je kids. En werk. Werk wordt bij sommigen ook ontspanning en op zijn minst een manier om even te ontsnappen aan de kids, het huishouden en je partner (daar is niets mis mee).

De nieuwe manier van weekendje “weg”.

Een nieuwe trend onder ouders is ook om niet meer altijd een weekendje Parijs te doen om zonder de kids ‘op te laden’, maar om een weekendje thuis -kids bij opa en oma- helemaal niets te doen. Netflix en chill. Boekje lezen. Net iets te veel wijn drinken. Vrijen. Uit eten, naar een restaurantje 2 straten verder. Uitslapen. Ouwehoeren.

Het cliché is én blijft waar.

Hoe dan ook: we hebben allemaal ontspanning nodig. Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn. En hoe beperkt de mogelijkheden zijn die je hebt qua tijd of geld. Zorg dat je ergens een moment vindt om je identiteit te verruimen, je ergens goed over te voelen, iets te overwinnen of bij te leren. Het geeft energie, ontspant, verzet de zinnen en je vergeet even de dagelijkse ‘to-do lijsten’. Want het is juist zo dat iets doen voor jezelf ook goed kan zijn voor de rest van het gezin.

Ouders Inc. helpt bij het opnieuw uitvinden van ontspanning.

Bij Ouders Inc. laten we ouders zelf in gesprek gaan over wat voor hun de ontspanning helpt te bevorderen. We noemen daarnaast ook de oplossingen die de meeste ouders aandragen. We maken het daarnaast ouders erg makkelijk in het organiseren van ontspanning. Dus we geven je antwoord op de vraag “Ontspannen? Hoe en wanneer dan?”

Voer je postcode in en kijk of je de cursus gratis (t.w.v. 129,-) mag volgen.

Steeds meer gemeenten (49+) vinden het belangrijk dat jonge ouders kidsproof worden.

Zij zorgen dat alle ouders in hun gemeente zich gratis in kunnen schrijven.

Vul je postcode in en wie weet kun jij ook gratis starten.

(Gratis) inschrijven
Meer info

JE HAALT TOCH OOK EERST EEN RIJBEWIJS ALS JE GAAT AUTORIJDEN, DAAROM NU OOK EEN OUDERCURSUS!