Bijna ieder stel maakt meer ruzie wanneer zij een kind krijgen. Sterker nog stellen met kinderen maken maar liefst 8 keer zo veel ruzie dan stellen zonder kinderen! Dat is even wennen misschien als jullie vooraf nooit ruzie maakten. Het is overigens heel begrijpelijk, jullie zijn allebei moe vanwege het slaapgebrek, een ander (opgedwongen) ritme, er moet een hele hoop extra gedaan worden. Je krijgt er voor je gevoel een baan bij. Het goede nieuws is dat dit vooral in de eerste jaren speelt, daarom worden het ook wel de tropenjaren genoemd. Het overkomt dus iedereen, jullie moeten er alleen samen een modus in vinden.

Ruzie maken hoeft niet persé slecht te zijn.

Het is prettig om dingen uit te spreken, het lucht weleens lekker op en daarna kun je het ook weer fijn samen goedmaken. Maar dan moet je wel ruzie kunnen / leren maken op de juiste manier. Met respect voor elkaar, elkaar uit laten spreken en luisteren. En in de ander verplaatsen of eens kritisch naar jezelf kijken. Dat klinkt best simpel, maar dat is het vaak niet.

Ruzie maken en de theorie.

Slaapgebrek heeft invloed op je psychologische processen die vervolgens weer van invloed zijn op je relaties. Maar daarnaast zijn er nog andere interessante puur psychologische principes en processen die invloed hebben op onze ruzies.

Dit  heet de confirmatie bias. Wat?

Dat noemen psychologen een denkfout. Het is een psychologische verschijnsel dat maakt dat wij informatie (gekoppeld aan observaties) selecteren die onze vooropgestelde ideeën over iemand (onze partner) bevestigen. Het is bijvoorbeeld te vergelijken met het facebook algoritme dat de politieke standpunten waar jij in gelooft voor jou selecteert. En elke keer als je een verhaal leest worden je ideeën bevestigd. Terwijl dit niet reëel is. Je ziet maar een deel, of ziet wat je wil zien.

Zo is het niet anders tussen partners.

Je vormt op een gegeven moment gedachten over elkaar. Die gedachten gaan vaak over de spanningsvelden die tussen jullie spelen. Elk stel heeft een spanningsveld. Dit spanningsveld is gebaseerd op een fundamenteel verschil tussen jou en je partner. Dit verschil maakt dat je je in eerste instantie aangetrokken voelt tot je partner, dit verschil vult je als mens een beetje aan, maar tegelijkertijd kan zo’n verschil ook een irritatiepunt worden.

Verschillen worden irritatiepunten.

Vaak is dit het geval. Een voorbeeld van dit soort verschillen is bijvoorbeeld dat je partner emotioneler is en jij wat rationeler. In eerste instantie is dit natuurlijk erg fijn. Die emoties van je partner kleuren je leven, maken het wat minder saai, ze halen je uit je hoofd. Je leert er ook van, je leert bijvoorbeeld meer emoties benoemen. Maar op een gegeven moment in je relatie ga je je ook irriteren. Je gaat tegen jezelf of in ruzies tegen je partner zeggen: je bent ook altijd zo emotioneel. Daarna kan je je, zoals de confirmatie bias voorschrijft, overal tekenen gaan zien dat je partner te emotioneel is. In je hoofd denk je, of benoem je zelfs hardop: ‘kijk nu, reageer eens wat rustiger’. Zo kan je een heel verhaal in je hoofd maken over je partner en zijn of haar emotionaliteit en dit verhaal lijkt steeds meer werkelijkheid te worden. In de werkelijkheid is je partner hetzelfde. Jij bent degene die aan het veranderen bent. Je gedachten radicaliseren. Het is interessant om bij jezelf na te gaan in hoeverre dit bij jou het geval is. Wat zijn ideeën over je partner die je voelbaar irriteren. Ga na of dit wel klopt.

Leer gezond ruzie maken met Ouders Inc.!

Ouders Inc. gaat met de cursus onderzoeken wat die grote verschillen tussen jullie zijn. En Ouders Inc. probeert jullie de handvatten te geven om deze uitvergrote ideeën bij te stellen. Vooral in periodes van stress zegeviert de confirmatie bias. Oh ja… iedereen doet dit! Wel een fijn relativerend feitje. Dit is dus menselijk. Maar als je er bewust van bent, scheelt het de helft van de strijd.

Voer je postcode in en kijk of je de cursus gratis (t.w.v. 129,-) mag volgen.

Steeds meer gemeenten (49+) vinden het belangrijk dat jonge ouders kidsproof worden.

Zij zorgen dat alle ouders in hun gemeente zich gratis in kunnen schrijven.

Vul je postcode in en wie weet kun jij ook gratis starten.

(Gratis) inschrijven
Meer info

JE HAALT TOCH OOK EERST EEN RIJBEWIJS ALS JE GAAT AUTORIJDEN, DAAROM NU OOK EEN OUDERCURSUS!