Gefeliciteerd! Je bent opa of oma geworden. Wellicht voor het eerst of je hebt al meerdere kleinkinderen. Wat een onmogelijk prachtig gevoel, niet? Heb je al zitten nadenken: ‘Wat houdt de opa/oma rol in?’ ‘Wat moet je doen?’ ‘Hoe ga je het invullen?’ Iedereen heeft andere antwoorden op deze vragen. De belangrijkste vraag om tot een antwoord te komen is de volgende vraag. Als uw kleinkind zo 30 jaar oud is en hij/zij zit op een feestje met een goede vriend(in) te praten over zijn opa en oma. Wat zou je dan willen dat hij zegt over jouw relatie met je kleinkind. Het antwoord dat je op deze vraag geeft, zal de meeste richting geven aan hoe je deze rol kan gaan invullen. Want je kan doen wat jij belangrijk vindt voor je relatie met je kleinkind.

Daarbij is het goed om te weten dat elke generatie opa’s en oma’s ook weer heel anders is.

Deze generatie is vaak nog vol van energie. Veel opa’s en oma’s hebben eindelijk de tijd en de ruimte om wat meer voor zichzelf te gaan doen. Wellicht reizen of je tijd aan hobbies of vrijwilligerswerk besteden. Wat het ook is wat je wilt doen, denk ook aan jezelf en wat jij nodig hebt. De vorige generaties opa’s en oma’s stonden continu klaar voor hun kinderen. Nu zal dat wellicht nog steeds zo zijn, maar toch trekt er ook een andere wereld aan jullie, een wereld waar ook jullie in het middelpunt van de belangstelling willen staan, waar je eindelijk tijd voor jezelf heb. Succes met het goed invullen van deze rol.

Wat kun je doen voor je eigen kinderen?

Overigens wat ook goed is om te weten, en wellicht weet je het nog van de geboorte van jullie eigen kinderen: de overgang naar het ouderschap kan best ingrijpend zijn. Het is prachtig, maar tegelijkertijd eist het ook veel. Het ouderschap is een ingewikkeld proces waarbij vele complexe psychische processen in werking worden gesteld. De transitie naar ouderschap is een radicale verandering in het familiesysteem. De rollen van partners en ouders moeten opnieuw uitgevonden en verdeeld worden. De ouders van deze tijd spenderen meer tijd met hun kinderen dan vroeger het geval was. Jouw kind is nu aan het uitvogelen hoe zij/hij zich gaat ontpoppen als ouder? Dat is heel lastig te bepalen van tevoren. Ook weet men niet hoe de partner zich ontwikkelt als ouder. Als ouder ontwikkel je een eigen identiteit (niet gezamenlijke!) van het ouderschap. Dit gebeurt ergens tussen de zwangerschap en de eerste 18 maanden postpartum. Als ouder heb je tijd nodig om je in die rol gemakkelijk te voelen. Ondersteun als opa en oma waar het gewenst is en weet dat het kleinkind van twee ouders is. Ook van je schoonzoon of -dochter die wellicht hele andere ideeën heeft over opvoeding. Elk geboren kind is een samensmelting van twee families en dat zal ook betekenen dat ze op verschillende gebieden met betrekking tot opvoeding en verzorging het heel anders gaan doen als dat het in jullie familie gaat. Soms hoort hier ook kleine botsinkjes bij. Geef ouders de ruimte om samen een ouderpaar te worden.

Okay… en niet onbelangrijk. We hebben het perfecte cadeau voor het nieuwe gezin. Het is de Ouders Inc. Cursus voor jonge ouders. Ouders krijgen hier in 11 sessies alles wat ze moeten weten om de beste ouders van de wereld te worden!

Meer info