Gefeliciteerd!! Je wordt een mama!

Het moederschap is het mooiste wat er is.

En voordat je aan het moederschap gaat beginnen geven we jou als moeder alvast wat belangrijke kennis mee: een klein kind vaart de eerste jaren blind op de zorg van zijn moeder. Die verantwoordelijkheid die je vanaf nu voelt voor je kind, komt voort uit een oerkracht.

Wat moet je allemaal weten als (aanstaande) moeder?

Rond de geboorte van het kind zijn er enkele thema’s die volgens de wetenschapper Stern de vrouw erg bezighouden. Het Levensthema: kan ik mijn kind in leven houden? Liefdesthema: ben ik in staat om van mijn baby te houden en vice versa? Kan mijn baby zich aan mij hechten? Netwerkthema: kan ik een netwerk om me heen creëren dat mij ondersteunt, begrijpt en beschermt. En tenslotte het identiteitsthema; hoe veranderen al de rollen die je als vrouw speelt  als je moeder wordt.

Wat moet je nog meer weten over het ouderschap?

Hier wat droge theorie over wat wetenschappers over het ouderschap schrijven: het ouderschap is een ingewikkeld proces waarbij vele complexe psychische processen in werking worden gesteld. De transitie naar ouderschap is een radicale verandering in het familiesysteem. De rollen van partners en ouders moeten opnieuw uitgevonden en verdeeld worden. De ouders van deze tijd spenderen meer tijd met hun kinderen dan vroeger het geval was.

Hoe ga jij je ontpoppen als moeder?

Dat is heel lastig te bepalen van tevoren. Ook weet men niet hoe de partner zich ontwikkelt als vader. Het kan zijn dat men de andere partner in de ouderrol als een vreemde ervaart. Als ouder ontwikkel je een eigen identiteit (niet gezamenlijke!) van het ouderschap. Dit gebeurt ergens tussen de zwangerschap en de eerste 18 maanden postpartum. Als moeder heb je tijd nodig om je in die rol gemakkelijk te voelen. Dat is voor iedereen anders. Sommigen moeders voelen zich meteen compleet moeder. Voor andere moeders duurt het een stuk langer om zich comfortabel te voelen. Voor vaders kan het langer duren, omdat moeder een voorsprong heeft. Een moeder heeft de baby 9 maanden in haar buik gedragen. Het is goed de tijd te nemen om je in deze rol gemakkelijk te voelen. Niemand hoeft zich te schamen als dit tijd nodig heeft.

Naast het zorg dragen voor de baby is het ook belangrijk dat ouders niet vergeten te genieten van de baby. Het grootste cliché is waar. Het vliegt voorbij. Zorg dat je het niet mist. Wij hebben met de Vrije Universiteit een online cursus ontwikkeld die het geluk van een jong gezin uitvergroot! De cursus gaat van jou en je partner een super ouderteam maken!

Meer info