Zie ook reportage bij RTL 4 Half 8 journaal en het stuk  in het Dagblad Trouw

Het laatste jaar was pittig. COVID-19 en de maatregelen hebben gemaakt dat gezinnen veel met z’n allen op elkaars neus zitten. Veel mensen vragen ons waar ouders vooral tegenaan lopen. We hebben het meer dan 200 ouders, stellen en gezinnen gevraagd…

Stress!

Er is 1 begrip dat in ieder verhaal terugkomt. Als we de staat van ouders beschrijven kunnen we dat in 1 woord doen: gestrest. Ouders hebben het zwaar (tot loodzwaar). Wat de stress bij ouders triggert kan weliswaar enorm verschillen:

 • Soms is het de werkdruk;
 • Soms is het de continue irritatie;
 • Anderen ervaren schuldgevoel naar werkgever of kinderen, of schuldgevoel naar partner (er is natuurlijk bijna altijd een van de ouders die net wat meer tijd doorbrengt met de kinderen).
 • Anderen voelen zich geïsoleerd door minder sociale contacten;
 • Sommigen hebben last van toenemende ruzies;
 • Mensen hebben last van stemmingswisselingen door het gebrek aan perspectief, missen van het normale leven etc.

Het is allemaal dubbel

Wat we vaak terughoren is dat het voor veel ouders allemaal heel dubbel is. Dat dubbele gevoel hoort ook bij crisistijd. Het leven met kinderen was al een rollercoaster, maar nu nog meer. We zitten in een crisis. Het is een gezonde om je op momenten verward te voelen.

 • Samen sterker maar emotioneel zwaarder;
 • Heerlijk hecht maar extreem vermoeiend.
 • Genieten van samenzijn, maar veel meer strijd en ruzie.
 • Mooie momenten kunnen zich snel afwisselen met lastige momenten en verhoogd stressniveau.

Verwachtingen temperen

Ons brein creëert veiligheid door de toekomst te voorspellen. Dat laatste gaat nu moeilijk. Er is weinig perspectief. Dat roept allerlei stressreacties op. We kunnen op dit moment wel wat hoop gebruiken, maar gek genoeg is er niet veel hoop. We moeten enigszins onze verwachtingen temperen omdat het vooruitzicht donker is. Als we onszelf erop voorbereiden dat het nog wel even kan duren kan dat raar genoeg helpend zijn. Maar aan de andere kant hebben we ook hoop nodig. Maar hoe kunnen we hoop krijgen?

Verbeelding gebruiken

Doordat we veel binnen zitten krijgen we wat psychologen noemen cabin fever. Omdat we vanuit de buitenwereld minder prikkels krijgen gaat ons brein zelf meer prikkels genereren. Dat is verwarrend. Dus we moeten ons brein aan het werk zetten. We kunnen onze verbeelding gaan gebruiken en doelen gaan stellen voor onszelf, relaties, gezinsleven, professionele leven etc in het komende jaar. Deze tijd -hoe moeilijk dan ook- is ook een moment om de boel om te gooien, nieuwe doelen te stellen en met nieuwe oplossingen te komen. We horen van ouders die met allerlei nieuwe creatieve oplossingen komen:

 • In een straat om 10h en 12h pauze vieren, zodat kinderen samen even buiten kunnen spelen.
 • Mensen willen in toekomst anders hun werktijd inrichten of zich laten omscholen.
 • Ouders zeggen: ‘Ik ga na de corona-crisis 1 of 2 dagen in de week thuiswerken, zodat ik meer tijd met de kinderen kan hebben.’
 • Mensen willen ook hun partnerrelaties omgooien; mensen willen binnen- en buitenshuis meer tijd voor zichzelf nemen. Partners zijn manieren van samenzijn aan het herdefiniëren. Met name de beweging om meer individu te zijn, meer een eigen leven naast het partner zijn, is iets wat vaak terugkomt.

 De vraag die je jezelf moet stellen: welke doelen heb je voor 2021. Wat zou je willen van komend jaar? Je kan dit op elk deelgebied van je leven doen.

Lees hier de tips van ouders voor ouders