Gefeliciteerd!! Je wordt vader! Papa’s houden van directheid, dus hier meteen wat basiskennis:

Maar wat we vooral graag tegen je willen zeggen: vaders zijn super belangrijk! Ben en blijf betrokken bij het verzorgen van jullie kind. Je bent namelijk hard nodig!!! Het is erg belangrijk als man om meteen aan de slag te gaan en volop in de verzorging van de baby te duiken. Ga er meteen helemaal voor. Ook als vader kun je alles over het zorgen voor een baby snel leren. Alles wat een moeder kan, kun jij ook, behalve de borstvoeding natuurlijk. Als jij meteen helemaal voor de verzorging van je kind gaat, komt dat de gezonde hechting van je baby en jou erg ten goede. Dat levert gezondere en stabielere kinderen op, maar ook gezondere en stabielere gezinnen. Dus bij elke luier die je verschoont, investeer je eigenlijk in de toekomst van je kind.

Kinderen met vaders die een actieve rol hebben in het ouderschap, krijgen kinderen die hogere verbale vaardigheden, IQ-scores en latere academische prestaties hebben.

Wat voor sommige vaders frustrerend is dat in al die boeken over ouderschap de vader ver op de achtergrond staat. Als hij al te vinden is. In het gros van de kinderboeken en films wordt de vader vaak afgebeeld als afwezig, autoritair en onaardig. Maar vaders zijn van groot belang! De manier waarop vaders spelen met hun kinderen, heeft veel invloed op hoe ze opgroeien. De manier waarop vaders spelen is fysiek en uitdagend. Vaders kunnen natuurlijk ook lief en knuffelerig zijn. Maar het fysieke spel zorgt ervoor dat kinderen op een latere leeftijd meer door hun leeftijdsgenoten worden geaccepteerd. Als vaders zich met de emotionele wereld van hun vierjarige kind bezig houden, worden de kinderen later socialer en competenter, vond de psycholoog Robert Seers. De beste voorspeller van de mate van meelevendheid bij een volwassene van 31 jaar is de betrokkenheid van een vader op de leeftijd van vijf. Later hebben deze volwassenen de beste relatie met hun echtgenoten, kinderen en de gemeenschap.

Kortom het is van belang dat vaders actief aanwezig zijn.

Soms worden vaders door hun vrouwen buitengesloten. Soms sluiten ze zichzelf uit. Als vaders ontdekken dat ze van alle verzorging een spel kunnen maken, laten ze zich minder snel wegduwen. Ze ontdekken zo het grote plezier van het primaire zorgproces. Als ouders heftige conflicten krijgen, zie je dat vaders niet alleen een afstand krijgen tot hun partners, maar de vader trekt zich ook terug van het kind. Dat is niet iets wat zo maar gebeurt, daar heeft hij ook een rol in.

Wat is het ouderschap nu eigenlijk?

Het ouderschap is een ingewikkeld proces waarbij vele complexe psychische processen in werking worden gesteld. De transitie naar ouderschap is een radicale verandering in het familiesysteem. De rollen van partners en ouders moeten opnieuw uitgevonden en verdeeld worden. De ouders van deze tijd spenderen meer tijd met hun kinderen dan vroeger het geval was. Hoe ga jij je ontpoppen als ouder? Dat is heel lastig te bepalen van tevoren. Ook weet men niet hoe de partner zich ontwikkelt als ouder. Het kan zijn dat men de andere partner in de ouderrol als een vreemde ervaart. Als ouder ontwikkel je een eigen identiteit (niet gezamenlijke!) van het ouderschap. Dit gebeurt ergens tussen de zwangerschap en de eerste 18 maanden postpartum. Als ouder heb je tijd nodig om je in die rol gemakkelijk te voelen. Dat is voor iedereen anders. Sommigen vaders voelen zich meteen compleet vader. Voor andere vaders duurt het een stuk langer om zich comfortabel te voelen. Voor vaders kan het langer duren dan voor moeders (is ook heus vaak genoeg niet zo), omdat moeder een voorsprong heeft. Ze heeft de baby 9 maanden in haar buik gedragen. Het is goed de tijd te nemen om je in deze rol gemakkelijk te voelen. Niemand hoeft zich te schamen als dit tijd nodig heeft.

Het kan zijn dat de ouderrol bij een ouder slapende honden wakker maakt.

Zaken die in de eigen jeugd zijn fout gegaan kunnen de kop opsteken. Dit kan zich uiten in explosieve woede, schuldgevoelens en toegeeflijkheid. Tenslotte, naast het zorg dragen voor de baby is het ook belangrijk dat ouders niet vergeten te genieten van de baby. Het grootste cliché is waar. Het vliegt voorbij. Zorg dat je het niet mist. En je bent superbelangrijk als papa!

Wil je meer en beter voorbereiden op het ouderschap? De online Ouders Inc. cursus is er voor aanstaande ouders en ouders die al in de tropenjaren zitten en maakt van jou de beste vader van de wereld!

Meer info